Pié Enteriőr
Méhes Márta: +36-70-622-9408
Küldjön nekünk levelet!
Levél küldés

Roló és roletta szerkezetek

Célszerű és anyagtakarékos megoldások.

Az elv ugyanaz, különbség első sorban a gyűjtési módban van közöttük.

A római rolók használatának előnyeit már a római rolónál felsoroltuk, de azt, hogy ezt miként valósítja meg, abba most szeretnénk beavatni önöket. A római roló, mindig lapolva gyűjt, általában a nyílászáró fölé. Felhúzott állapotban egy színes sáv látszik belőle, ilyenkor csak a díszítő hatása érvényesül.

Nagy előnye, hogy szabadon eldönthető, leengedés közben hol szeretném megállítani, így mutatva meg praktikus oldalát. Ha egymás mellett több roló is megjelenik, akkor a rolókat tetszés szerinti magasságokban állíthatom meg, így kerül előtérbe a roló játékos oldala.

A római roló látványának fő jellemzője, a vízszintes sávos osztottság. Ezt speciális módon, többnyire átlátszó pálcák segítségével oldják meg. Ezek a pálcák, amelyeket ügyesen és láthatatlanul elrejtünk a roló hátoldalán, meghatározott távolságban követik egymást a rolóanyag teljes magasságában. A textil tépőzárral rögzíthető a rolószerkezet helyiség felöli oldalán.

Az anyag felhúzása általában kézzel, egy gyöngyzsinór segítségével történik. Ilyenkor a pálcák által sávonként mereven tartott anyag, lapokban kényszerül gyűjteni a textilt, egyre feljebb és egymás alá. Teljes felgyűjtéskor a nyílászáró fölött csak egyetlen sáv lesz látható.

Ezzel szemben a rolettaszerkezet hengerre gyűjt, ezért nincsen szüksége pálcákra és egyéb kellékekre. Megjelenésében is egyszerűbb, mivel nincsen megosztva, így a textilt teljes szépségében képes megmutatni. A henger viszonylag kis helyet foglal el a nyílászáró fölött, így olyan helyeken is alkalmazható, ahol a római roló nem. A textil felhúzása gyöngyzsinórral vagy rugós szerkezettel történik, amely szintén tetszés szerint megállítható.

Egyetlen, de komoly hátránya, hogy visszaszegett szélű textilt nem lehet a roletta-szerkezethez párosítani, mivel a henger akkor erősen félrehord a gyűjtésnél. Ezért van az, hogy a rolettákat forgalmazó cégek, saját, foszlásmentes szélű textilkínálattal rendelkeznek, így a rolettaszerkezetekhez textilt is tőlük érdemes választani. Ez egy kicsit leszűkíti a lehetőségeinket, de így is lehetünk nagyon elégedettek a végén. Fontos, hogy mindkét szerkezet szerelhető ablakkeretre is.

Ebben az esetben a szerkezet ugyan együtt mozog az ablakkal vagy ajtóval,
viszont kiállása akadályozhatja a nyílászáró kitárását!

Mire kell odafigyelni?

  1. Mindkét szerkezet méretre rendelhető, így válik egyedivé.
  2. Roló, akár római, akár roletta, lehet fényáteresztőből és sötétítőből is. Ha fényáteresztőt használtunk a rolóhoz, a sötétítést más módszerrel kell megoldanunk, és fordítva.
  3. Két rolószerkezet lehetőség szerint ne legyen egymás fölött.
  4. A római roló varrása nagy figyelmet és szakértelmet igényel.
  5. Osztottságánál fogva, körültekintő anyagválasztásra van szükség.
  6. Ha a szerkezeteket várhatóan sokat fogják használni, fontos szempont a minőség.
  7. Mindkét szerkezet rendelhető motoros változatban is. Erre a nagy, akár négy öt méteres változatuk esetén van szükség.

Miért és hova ajánljuk?

Bárhova és bárkinek.
Klasszikus és modern környezetbe, férfi vagy női belsőbe, felnőtt vagy gyerek szobába és bármilyen funkciójú helyiséghez szívesen ajánljuk.
Különbséget úgyis csak az anyagválasztás jelent majd.

Kíváncsi referenciáinkra?

Minden az oldalon található kép saját
munkánkat ábrázolja!

Referenciák megtekintése!

Pié Enteriőr

Mobil: +36-70-622-9408

Küldjön nekünk levelet!

Barangoljon honlapunkon!

Pié - Lakberendezés - Referenciák - Partnereink
Függönyök - Textilek - Szerkezetek - Szőnyegek

Copyright 2010-2024 - Pié Enteriőr
Weboldalkészítés: Abaco Online